skip to Main Content
Hoe Wordt Alimentatie Berekend?

Hoe wordt alimentatie berekend?

Alimentatie berekenen, hoe werkt dit?

Stel, je gaat uit elkaar met je partner. Je moet er toch niet aan denken! Behalve dat het geen vrolijke gebeurtenis is, komt er ook veel gedoe bij kijken. Namelijk: alimentatie voor één van de partijen. De vraag is dan natuurlijk: alimentatie berekenen, hoe werkt dit? En ook: wie rekent het voor je uit?

Uit elkaar gaan

Als je gaat scheiden blijft er ook na de scheiding een onderhoudsverplichting bestaan voor zowel de kinderen als voor de partner. De meestverdienende partner draagt bij aan het levensonderhoud van de minstverdienende partner. Deze onderhoudsverplichting is ook van toepassing na een geregistreerd partnerschap. Voor samenwoners die uit elkaar gaan is er alleen een onderhoudsverplichting voor de kinderen, niet voor de partner.

Waarom alimentatie?

Als het over alimentatie gaat, worden zaken ineens op scherp gezet, omdat de tegengestelde belangen van beide partners tevoorschijn komen. De gemaakte keuzes die tijdens het huwelijk kloppend waren, worden nu ineen een discussiepunt. Een veel voorkomend geval is dat als er kinderen zijn, één van de partners, stopt met werken of parttime gaat werken. Als je gaat scheiden en je hoort de gevolgen van de keuzes die je samen gemaakt hebt, kan dat toch een gevoel geven van oneerlijkheid. Zeker als het om de partneralimentatie gaat. Daarom is een alimentatie berekenen heel belangrijk om dat gevoel van oneerlijkheid weg te nemen en beiden financieel vooruit te komen.

Alimentatie berekenen

Het maken van een alimentatieberekening is een ‘fotomoment’, er worden berekeningen én afspraken gemaakt op basis van de dan bestaande situatie. Als er in een later stadium veranderingen zijn, wordt er een nieuwe ‘foto’ gemaakt en wordt er een nieuwe alimentatieberekening gemaakt die je beiden kunt gebruiken voor nieuw afspraken. Lees meer als je precies wilt weten hoe alimentatie berekenen in zijn werk gaat.

Uiteraard kun je mij ook een bericht sturen. Dan wijs ik je de weg in echtscheidingsland.

Back To Top