skip to Main Content
Je Immuunsysteem Een Boost Geven Met Ayurveda

Je immuunsysteem een boost geven met ayurveda

Verhoog je weerstand

Ik heb altijd veel last van kwaaltjes. Niet alleen wanneer de griep weer rondgaat, maar ook over het algemeen is er altijd wel net iets mis. Vooral in deze onzekere tijden vond ik het echter belangrijk om mijn weerstand te verbeteren. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een manier om mijn immuunsysteem een boost te geven. En die manier heb ik gevonden: met ayurveda! In dit blog vertel ik er alles over.

Agni: het innerlijk vuur

Ayurveda is een eeuwenoude geneeswijze die ontstaan is in India. Het immuunsysteem valt volgens de theorie van de ayurveda onder de agni: het innerlijke vuur. Dit vuur is voornamelijk verantwoordelijk voor de spijsvertering, maar is dus ook nauw verbonden met het immuunsysteem. Wanneer de agni ontregeld is, is dit vaak het begin van ziekte. Daarom is het dus belangrijk om hem in balans te houden.

Het dagelijkse ritme

Een van de belangrijkste manieren om je agni in balans te houden, is door een dagelijks ritme aan te houden. Sta op een vaste tijd op en ga ook altijd even laat naar bed, beweeg voldoende op een dag en eet op een vast tijdstip drie maaltijden per dag. Hier moest ik aan het begin even aan wennen, maar nu ik het eenmaal een paar weken doe heb ik steeds meer het gevoel dat ik het onder de knie krijg.

Goed eten en drinken

Omdat de agni voornamelijk verantwoordelijk is voor de spijsvertering, is eten en drinken dus ook heel belangrijk. Vermijd voedsel met een zure smaak, zoals citroenen, yoghurt en kombucha, maar kies eerder voor kruiden en specerijen zoals gember, kaneel en peper. Ook pittig eten is goed voor de agni. Verder is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Dat kan door genoeg (kraan)water te drinken, maar nog beter is om het op te warmen en er thee van te maken.

Rust en meditatie

Ten slotte mag de impact van stress op je immuunsysteem zeker niet onderschat worden. Het kan je agni namelijk helemaal uit evenwicht brengen. Plan daarom dagelijks een momentje van rust en meditatie in, zodat je even helemaal kunt ontspannen. Stil zitten en mediteren is niet echt iets voor mij, dus ik maak elke avond na het avondeten even een rustgevende wandeling door de natuur. Dat is mijn moment van meditatie! Wat doe jij om na een lange dag te ontspannen? Laat het me weten!

Back To Top