skip to Main Content
Mag Je Zomaar Camerabewaking Plaatsen?

Mag je zomaar camerabewaking plaatsen?

Woning bewaken met camera

Jij wilt er natuurlijk voor zorgen dat je woning goed beveiligd is. Hier kun je verschillende maatregelen voor nemen. Het begint met het kopen van goede sloten, je deuren op slot doen, ramen dicht maken als je van huis weggaat en een lampje aan laten in de avond. Is dit (voor je gevoel) niet genoeg? Dan kun je ook camerabewaking installeren. Het is heel eenvoudig om online een bewakingscamera te kopen. Maar er zijn ook regels aan verbonden. Of je zomaar camerabewaking mag plaatsen, vertel ik in dit blog.

Camerabewaking gericht op straat

Wanneer ik het heb over camerabewaking, krijg ik vaak te horen dat het verboden is om je camera op de openbare weg te richten. Dat is niet helemaal waar. Er is namelijk geen wet die zegt dat je een openbare weg niet mag filmen. Maar het is wel bijna onmogelijk om dit te doen, omdat er heel veel verschillende regels zijn voor het filmen van de openbare weg. Die regels vallen onder de WBP, de wet Bescherming Persoonsgegevens). Het belangrijkste is dat er alleen beelden gemaakt mogen worden als dat echt noodzakelijk is. Alleen de eigendommen mogen in beeld gebracht worden, en er moet zo min mogelijk van de omgeving te zien zijn. Je mag bijvoorbeeld je auto of motor filmen als die voor de deur staat, maar er moet dan zo min mogelijk van de omgeving in beeld zijn. Heb je een pad achter je huis dat je wil filmen om te zien wie er langskomt? Dat is niet toegestaan, want je bent niet de eigenaar van het pad.

Camera voor je eigen huis of winkel

Camerabewaking van je eigen huis (of je eigen winkel, als je hiervoor een camera wilt gebruiken) is wel toegestaan. Dan gaat het namelijk om je eigen bezittingen, en niet om openbare ruimtes. Zorg er wel altijd voor dat je een sticker plaatst bij elke toegangsdeur waarop staat dat er een camera hangt. In de winkel moet de privacy van de klanten zo min mogelijk geschonden worden. Een bewakingscamera bij de schappen of de kassa is daarom toegestaan, maar in de pashokjes of toiletten mag dat natuurlijk niet. Ook moet je je klanten ervan op de hoogte stellen dat ze gefilmd worden, bijvoorbeeld door middel van een sticker op de ingang. Als je dat niet doet, is de camerabewaking strafbaar.

Wil je wat meer advies over het online kopen van camerabewaking? Neem dan contact op, ik help je graag verder!

Back To Top