skip to Main Content
Met Welke Aanhanger Mag Ik Rijden?

Met welke aanhanger mag ik rijden?

Welk rijbewijs voor welke aanhanger?

Heb je een aanhanger op het oog? Wil je er eentje huren? Of moet je met een grote aanhanger mogen rijden voor je werk? Verschillende formaten aanhangers vragen om verschillende rijbewijzen. In dit blog vertellen wij je niet alleen welk rijbewijs je nodig hebt voor welke aanhanger maar ook hoe je deze bemachtigt.

Waarom verschillende rijbewijzen?

Omdat het trekken van een grotere aanhanger, caravan of paardentrailer meer vaardigheden vereist dan een eenvoudige kleine aanhanger, worden er extra eisen aan gesteld. Daarom is er voor een groter trekgewicht een aanvullend rijbewijs nodig.

Wat mag met een rijbewijs-B?

Heb je alleen een normaal rijbewijs? Dan mag je alleen een caravan of aanhanger trekken tot een gewicht van 750 kilogram (leeggewicht aanhanger/caravan + laadvermogen). Hierbij is er één uitzondering en dat is wanneer het gezamenlijke gewicht van de auto, aanhanger en het laadgewicht niet boven de 3500 kilo uitkomen.

Wat mag met een BE-rijbewijs?

Heeft u een BE-rijbewijs? Dan mag u een aanhanger trekken met een totaalgewicht tot 3.500 kg (aanhanger gewicht + laadvermogen). Hiervoor hoeft u geen apart theoriecertificaat te behalen, maar moet u wel een praktijkexamen afleggen bij het CBR.

BE rijbewijs halen

Om je voor te bereiden op het BE-examen kun je praktijklessen volgen bij een rijschool. Hoeveel lessen je nodig hebt is geen vast gegeven. Het rijden met een grote aanhanger is even wennen en de één heeft nu eenmaal meer oefening nodig dan de ander. Om aan het examen deel te mogen nemen, moet je minimaal 18 jaar oud zijn en beschikken over een rijbewijs-B. Slaag je? Dan kun je het BE-rijbewijs aanvragen in de gemeente waar je staat ingeschreven.

Meer weten?

Voor meer informatie over het rijden met een grote aanhanger of het boeken van een rijles neemt u contact op met een rijschool bij jou in de buurt.

Wil je je ervaringen over het rijden met grote aanhangers delen? Of ons wijzen op een goede rijschool? Laat het ons dan weten via het contactformulier.

Back To Top