skip to Main Content
De Kenmerken Van Monumentale Buitenlantaarns

De kenmerken van monumentale buitenlantaarns

Een eyecatcher in je tuin

Ben jij op zoek naar een echte eyecatcher voor in je tuin? Ik heb een leuke tip voor je: een monumentale buitenlantaarn! Dit soort verlichting ziet er super stijlvol uit in elke tuin, en zorgt er natuurlijk ook voor dat je tuin wat veiliger is omdat hij goed verlicht is. In dit blog vertel ik je graag wat meer over de kenmerken van monumentale buitenlantaarns.

Wat is een monumentale stijl?

Wanneer er gesproken wordt over een monumentale stijl, gaat het niet echt om een bepaalde woonstijl zoals modern of industrieel. Het heeft namelijk geen technische betekenis. Het woord monumentaal komt van het Latijnse woord ‘monere’, wat ‘herinneren aan’ betekent. Een monument herinnert je bijvoorbeeld aan een gebeurtenis, tijdperk of persoon. En dat is ook wat monumentale eyecatchers zoals een lantaarn doen, ze herinneren je ergens aan. Een product dat monumentaal is, is vaak antiek.

Het materiaal

Ouderwetse verlichting werd gemaakt van zeer sterk materiaal. Dat kan bijvoorbeeld messing, koper en mondgeblazen glas zijn. Hierdoor heeft een monumentale buitenlantaarn een zeer unieke uitstraling. Bovendien zijn ze dan zeer duurzaam, omdat deze materialen erg lang meegaan. Vandaar dat deze producten ook nu nog gebruikt kunnen worden, ook al zijn ze lang geleden gemaakt.

De vorm

Ook qua vorm zit er veel verschil wanneer het gaat om monumentale buitenlantaarns. Wel worden ze vaak gekenmerkt door sierlijke decoraties in de wandsteun of de voet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stijlvolle lussen. Op het gebied van kleur zijn er ook verschillende mogelijkheden voor een monumentale lantaarn. Traditionele lantaarns kwamen bijvoorbeeld vaak in de kleur ‘grachten groen’, maar ook in het zwart is dit soort verlichting ontzettend stijlvol.

Staande of hangende monumentale buitenlantaarns

Dan heb je ook nog de keuze tussen hangende of staande lantaarns. Een staande buitenlantaarn is ideaal wanneer u een grote tuin heeft. Dat geeft echt een prachtige klassieke uitstraling aan je tuin. In een kleine tuin past een staande lantaarn waarschijnlijk wat minder goed. In dat geval raad ik je aan om te kiezen voor een lantaarn die je ophangt, bijvoorbeeld aan de gevel van je woning. Hij neemt dan geen plaats in beslag, maar is wel een leuke traditionele eyecatcher die voor veel sfeer zorgt!

Wanneer je meer tips wilt over wonen, moet je zeker mijn blog in de gaten houden! Hier plaats ik namelijk regelmatig interessante artikelen.

Back To Top