Overlijden verwerken
Overlijden verwerken
Tips om een overlijden te verwerken
Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met het overlijden van een dierbare. Zo’n overlijden maakt veel emotie los. Je moet het een plek zien te geven. En dat is niet gemakkelijk. Rouw kan zich uiten op verschillende manieren. Verdriet overheerst meestal, maar er kan ook boosheid zijn. Zelfs lichamelijke klachten kunnen zich voordoen. Daarnaast kan er ook sprake zijn van opluchting of dankbaarheid.
Hoe moet je rouwen?
De manier waarop iemand rouwt, verschilt per persoon. Dat heeft ook te maken met welke relatie je had met de overledene en de omstandigheden waaronder hij of zij is overleden. Je kunt niet op een goede of een slechte manier rouwen. Het is vooral belangrijk om het verlies een plek te geven door en er jouw tijd voor te nemen. Doe wat het best voelt. Huil of lach wanneer je dat nodig vindt. Zoek afleiding en probeer je leven aan te passen aan de gewijzigde omstandigheden. Rouwen mag je doen op de manier die voor jou comfortabel voelt.
4 stadia van rouw
Een rouwproces verloopt doorgaans in 4 stadia. Je moet eerst leren aanvaarden dat de dierbare er niet meer is. Daarna komen de emoties die zich uiten in bijvoorbeeld verdriet, woede of onmacht. Daarna moet je je leven vervolgen zonder de aanwezigheid van je dierbare. En in stadium vier krijgt de overledene en de situatie een plekje en krijg je weer lol in het leven. Hoe lang elk stadium duurt, verschilt per persoon. Hier zijn geen richtlijnen voor.
Vastlopen in rouwverwerking
Soms kun je rouwverwerking niet in je eentje doen. Als rouwverwerking niet in je eentje lukt, kun je ook gebruikmaken van een stappenplan bij overlijden dat een uitvaartverzorger je kan bieden. Dan weet je dat je er niet alleen voor staat en word je geholpen met het verweken van een groot verlies in je leven.
Reageren op dit blog? Stuur je bericht naar ons via het contactformulier hier op de site.