skip to Main Content

Warmtepomp kopen? Hier moet je op letten!

Let hierop wanneer je een warmtepomp gaat kopen

Een warmtepomp is een zeer voordelige, duurzame manier om je woning aangenaam te verwarmen. Hij haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater, en gebruikt hierbij stroom. Maar wel een stuk minder stroom dan wanneer je elektrisch zou verwarmen zonder warmtepomp. Aangezien Nederlandse woning steeds meer van het gas af moeten (en gas alsmaar duurder wordt), is een warmtepomp een slimme investering. Wil jij ook een warmtepomp kopen? Let dan wel op de volgende dingen!

Het koudemiddel dat gebruikt wordt

Het eerste waar je op moet letten wanneer je een warmtepomp gaat kopen, is het type koudemiddel dat gebruikt wordt. Er wordt vaak nog gebruik gemaakt van HFK’s of F-gassen. Sinds kort is de zogenaamde F-gassenverordering van kracht gegaan. Dit houdt in dat dit soort koudemiddel langzaam uitgefaseerd worden. Kies voor een warmtepomp met een duurzaam koudemiddel.Warmtepomp

De COP-waarde

Wanneer je een warmtepomp gaat kopen, is het rendement natuurlijk ontzettend belangrijk. Om te weten wat het rendement van een warmtepomp is, bekijk je de COP-waarde. Dit is een maatstaf waarmee het rendement van apparaten die werken met warmte-koudeopslag. De waarde geeft de verhouding weer van de energie die het apparaat nodig heeft, en de warmte die hij afgeeft.

Het geluid

Ten slotte adviseren we je om goed op te letten hoeveel geluid je nieuwe warmtepomp maakt. Wij raden een geluidsarm model aan. Sommige warmtepompen werken namelijk met een buitenunit, en de wat oudere modellen kunnen nog flink wat herrie maken. Gelukkig is dit bij de nieuwe modellen veel minder het geval.

Heb jij nog tips voor de aanschaf van een warmtepomp die je met onze lezers wilt delen? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen.

Back To Top