skip to Main Content

Wat is histamine?

Wanneer heb je een histamine intolerantie?

‘Luister met je ogen’ behandelt zo nu en dan gezondheidsonderwerpen. Dit keer willen we het hebben over histamine. Laten we wat dat betreft maar meteen met de deur in huis vallen: Heb je last van één of meerdere onderstaande symptomen?

 • Een brijachtige ontlasting
 • Hartkloppingen
 • Jeuk
 • Een verstopte neus
 • Diarree
 • Hoofdpijn
 • Slapeloosheid

Zo ja, dan kan het zomaar zijn dat je een histamine intolerantie hebt. En zoals je ziet kan dat vervelende klachten veroorzaken. De vraag is dus; wat is histamine en wat is een histamine intolerantie?

Wat is histamine?

Histamine is een stof die in het lichaam een regulerende functie heeft. Mastcellen en immuuncellen in je lichaam bevatten histamine. Histamine speelt een rol in de productie van maagzuur en werkt als een neurotransmitter. Een neurotransmitter geeft impulsen aan je motorische zenuwcellen. Een stijging van histamine in het lichaam kan allergische klachten geven. Die stijging van histamine in het bloed of in de darm kan meerdere oorzaken hebben. Een te hoog histaminegehalte van de darm wordt door histamine intolerantie veroorzaakt.

darmklachten

Wat is een histamine intolerantie?

Er zijn diverse oorzaken waardoor het histamine-gehalte in het lichaam stijgt. Er zijn veel cellen in het lichaam die al histamine bevatten. Als deze cellen geprikkeld worden, dan kan die histamine vrijkomen. Enkele voorbeelden:

 • Bij een allergische reactie komt histamine vrij in de slijmvliezen, de huid en het bloed. Een allergische reactie ontstaat doordat antilichamen in aanraking komen met mestcellen die histamine bevatten, waardoor de histamine die in de cellen aanwezig is vrijkomt.
 • Bij ontstekingsreacties neemt het histaminegehalte toe.
 • Bepaald voedsel, bijvoorbeeld zuurkool, kan veel histamine bevatten.
 • Het histamine-gehalte kan in de darm stijgen door voedsel dat histamine vrijmaakt: rode wijn, chocolade, oude kaas en noten.
 • Een tekort aan enzymen. Onder normale omstandigheden blijft het histamine-gehalte van de darm vrij laag. Dit komt omdat het enzym diamine-oxidase (DAO) ervoor zorgt dat histamine wordt afgebroken. Bij sommige mensen ontbreekt dit enzym. Als je voedsel met veel histamine eet, of als je rode wijn drinkt, neemt het histaminegehalte in je darm sterk toe. Bij mensen met een tekort van het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van histamine-intolerantie.

Testen bij overgevoeligheid voor histamine

Het wordt aangeraden om te testen of je overgevoelig bent voor histamine als je last hebt van darmklachten en eerdergenoemde allergische reacties. De test wordt altijd aanbevolen wanneer je moe wordt van bepaald voedsel of wanneer je bij het drinken van rode wijn vlekken in je hals of rode wangen of oren krijgt. De test wordt ook aanbevolen voor mensen die last hebben van een combinatie van darmklachten en slapeloosheid. Meer weten? Extra info over histamine intolerantie vind je hier.

Meer weten over onderwerpen rond gezondheid? Lees hier onze andere blogs.

Back To Top