skip to Main Content
Wat Kost Een Huis Bouwen?

Wat kost een huis bouwen?

Is een huis laten bouwen nog mogelijk?

Veel mensen dromen ervan om zelf een huis te (laten) bouwen. Hoewel de bouwkosten de pan uit reizen en het door stikstof lastig is om een bouwvergunning te krijgen, blijft die droom overeind. Sterker nog: die leeft alleen maar sterker! Maar wat kost een huis bouwen nu eigenlijk en is het nog steeds mogelijk voor de gewone man? Daar gaan we dieper op in, in dit blog.

Zelf een huis bouwen geeft mogelijkheden

Dromen over het zelf bouwen van een huis is misschien wel het leukste dat er is. Je zoekt een mooie plek uit, ontwerpt een huis dat helemaal aan je wensen voldoet en begint met de realisatie. Natuurlijk moet je er wel op letten dat het huis niet teveel gaat kosten. Het moet wel betaalbaar blijven. Hieronder lees je hoe je de kosten kunt drukken.

1. Prijs van bouwgrond

De prijs van de bouwgrond is een gegeven en komt tot stand door vraag en aanbod. Het moge duidelijk zijn dat grond in één van de grote steden een stuk duurder is dan op het platteland. Buiten de grote stad krijg je dus meer huis voor je geld. Waar je gaat wonen is dus van groot belang of je jouw droomhuis wel kunt betalen. Ben je echt verknocht aan de grote stad, dan zul je wellicht concessies moeten doen: kleiner bouwen of verder van de stad af.

2. Bespaar op het ontwerp

Misschien wel de beste manier om te besparen op de kosten van het bouwen van een huis is met een goedkoper ontwerp. Nu hoor ik je denken ‘maar wat is dan het nut van het bouwen van mijn eigen huis als ik concessies moet doen?’. Het doen van concessies kan reuze meevallen. De meeste mensen vinden namelijk dezelfde stijl huizen mooi.

Er zijn bouwers die basismodellen voor een huis aanbieden die je vervolgens zelf kunt customizen. Zo wordt het toch uniek en helemaal jouw huis. Door te kiezen voor een basismodel, ben je een stuk goedkoper uit bij het bouwen van een eigen huis en wordt je huis ook nog eens gerealiseerd door een ervaren bouwbedrijf dat het gewend is om specifieke aanpassingen te doen.

3. Prijs van bouwmateriaal

De prijzen van bouwmateriaal zijn voor iedereen even hoog, ook voor bouwbedrijven. Wat bouwbedrijven wel als voordeel hebben is dat ze groot in kunnen kopen en daarmee kortingen kunnen verwerven. Bouw je via een gerenommeerd bouwbedrijf, dan scheelt dat ook in jouw portemonnee.

Conclusie

Een huis laten bouwen is voor de normale man (en vrouw) tegenwoordig alleen nog weggelegd wanneer je ergens kunt besparen. Een bouwbedrijf inschakelen dat basismodellen van woningen aanbiedt is dan een goede optie.

Iets meer geld uitgeven voor een huis kan ook wanneer je vervolgens lagere lasten hebt doordat de energierekening laag is. Het aanschaffen van zonnepanelen is dus de overweging waard.

Back To Top